Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane po góralsku

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane po góralsku to klasyczne placki ziemniaczane, które zestawione z dodatkami w postaci wędzonego sera, np. oscypka oraz okrasy z podsmażonego boczku, tworzą tak wspaniałe i smakowite danie! 

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka 1/2 szklanki
ser wędzony 100 g
boczek 200 g
cebula 1 sztuka
śmietana kwaśna
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane po góralsku

Placki ziemniaczane po góralsku to wyjątkowy przysmak, który mimo dobranych składników kojarzy się z jedzeniem w górach, to spokojnie możecie przygotować je w takiej formie na obiad w domu. Placki ziemniaczane po góralsku są treściwe i gwarantuję Wam, że z pewnością ich zjedzenie zaspokoi Wasz głód na długi czas!

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Marchewkę ścieramy na małych oczkach i mieszamy z pozostałymi warzywami. Dodajemy jajko, mąkę i 3/4 sera wędzonego pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Placki ziemniaczane po góralsku foto
2
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje placków. Smażymy na złoty kolor. Gotowe placki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 2 - Placki ziemniaczane po góralsku foto
3
Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i cebulę.
Krok 3 - Placki ziemniaczane po góralsku foto
4
Placki układamy na talerzu wokół miseczki z kwaśną śmietaną.
Krok 4 - Placki ziemniaczane po góralsku foto
5
Posypujemy podsmażonym boczkiem i resztą wędzonego sera. Jemy na ciepło.
Krok 5 - Placki ziemniaczane po góralsku foto

Placki ziemniaczane po góralsku to wyjątkowa propozycja podania klasycznych placków ziemniaczanych, które najczęściej podaje się z kleksem kwaśnej śmietany, cukrem czy gulaszem. W wersji placków ziemniaczanych po góralsku dodany czy też ułożony na ciepłych plackach ser wędzony przyjemnie się roztapia, a podsmażony boczek nadaje wyjątkowego smaku i przyjemnie chrupie. Koniecznie spróbujcie wyjątkowych placków ziemniaczanych po góralsku i zachwyćcie się ich smakiem! 

Sprawdźcie inne przepisy na wyjątkowo smakowite placki ziemniaczane, które dostępne są w serwisie Doradca Smaku - LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 29.04.2014 16:31
apetyczne placuszki
eMMe 17.04.2014 17:06
Super placki:)
Cranberry 16.04.2014 22:08
ciekawy pomysł
ada.la 16.04.2014 21:26
wyglądają ciekawie
kasienka23 16.04.2014 20:02
smakowite danie!
Triss 16.04.2014 18:35
apetyczne.!:)
gosia56 16.04.2014 15:23
Na pewno pyszne placki.
Aannkaa82 16.04.2014 13:35
Pyszne placuszki :)
Milka100 16.04.2014 12:56
palce lizać te placki
V_kuchareczka 16.04.2014 12:16
przepyszne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak