Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe spaghetti bolognese

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g
oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
ząbek czosnku 2 szt
cebula biała 1 szt
papryka czerwona 1 szt
marchew 1 szt
seler naciowy 3 gałazki
pomidory krojone z puszki 400 g
przecier pomidorowy 2 łyżki
papryka słodka płatki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oregano

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe spaghetti bolognese

Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przykrywamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, seler naciowy, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku oregano, sola i pieprzem. makaron wykładamy na ciepłe talerze i polewamy pośrodku sosem, Dekorujemy listkiem bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak