Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z kremem cytrynowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bezy

białko 4 szt
cukier 25 dag
sól 1 szczypta

Krem cytrynowy

jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier 8 dag
cytryna 1 szt
masło 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
serek homogenizowany 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z kremem cytrynowym

Bezy:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę cały czas powoli dosypując cukier i sól. Gdy piana będzie już bardzo sztywna, napełniamy nią rękaw cukierniczy i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną specjalnym papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 90 stopni i włączamy termoobieg. Układamy w piekarniku blaszki i suszymy bezy przez około 2,5 godziny.
Krem:
Do garnka wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, dodajemy cukier , mąkę ziemniaczaną, jajko i żółtko, a następnie całość gotujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z masłem oraz homogenizowanym serkiem najlepiej o smaku waniliowym. Gotowym kremem sklejamy bezy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 16.04.2014 09:53
pysznie wyglądają
Wiktoria29 16.04.2014 09:32
słodko, lekko , smacznie
ada.la 15.04.2014 21:50
pyszniutkie beziki
kasienka23 15.04.2014 19:37
fajne bezy!
Mniam 15.04.2014 18:39
Takie beziki to bardzo lubię. Krem cytrynowy bardzo do nich pasuje.
Jusiaa 15.04.2014 17:42
Coś dla mnie :)
Smaczna_B 15.04.2014 16:58
ale wyszły ładne
ben-ka 15.04.2014 15:22
Pychota! coś dla mnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak