Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pieczony

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składnik główny

karkówka wieprzowa 1,5 kg

Marynta

Cebulka smażona Prymat 2 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Musztarda chrzanowa Prymat 1 łyżka
majonez 1 łyżka
ketchup pikantny 3 łyżka

Porada

Można dodać trochę soli zmiękczającej do mięs

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony

Kroki postępowania

1
Karczek umyj i osusz. Składniki marynaty umieść w miseczce, wymieszaj dokładnie.
Krok 1 - Karczek pieczony foto
2
Marynatą pokryj mięso i umieść karkówkę w woreczku ( najlepiej ze struną ), zamknij woreczek i włóż go do lodówki najlepiej na noc
Krok 2 - Karczek pieczony foto
3
Następnego dnia wyłóż mięso do formy i piecz przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Krok 3 - Karczek pieczony foto
4
Po upieczeniu wyłóż karczek na talerz i jeśli chcesz spożyć na ciepło to zostaw je na 15 minut, bo jeśli będziesz kroić od razu wszystkie soki uciekną. A tak będzie soczyste i nie będzie suche. Można karczek wystudzić, schłodzić i podawać do pieczywa.
Krok 4 - Karczek pieczony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 16.04.2014 07:09
pyszne mięsko
stef 15.04.2014 18:17
Aż ślinka cieknie!
iziona 15.04.2014 13:15
Cudo, ale zgłodniałam, a mój obiad dopiero się gotuje :)
ZEWA 15.04.2014 13:08
Dziękuję i polecam bo jest pyszne.
pajbek 15.04.2014 12:38
Super mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak