Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

udziec z indyka 2 sztuki
warzywa mrożone 1 torebka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
ziemniaki 6 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
por (biała część) kawałek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Kluseczki

woda 250 ml
masło 60 g
mąka pszenna 125 g
sezam 2 łyzki
jajko 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi

Kroki postępowania

1
Mięso umyć pod bieżącą wodą włożyć do garnka zalać wodą około 2,5 litra,dodać liść laurowy ziele angielskie oraz czarny pieprz i doprowadzić do wrzenia,ogień zmniejszyć i gotować na wolnym ogniu pół godziny. Ziemniaki i włoszczyznę obrać umyć pokroić w kosteczkę dodać do gotującego się wywaru mięsnego i gotować 15 minut,po tym czasie wsypać warzywa mrożone na zupę i gotować na wolniutkim ogniu wszystko razem jeszcze 20 minut mieszając od czasu do czasu,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi foto
2
Zupę trzymać w cieple a w tym czasie przygotować kluseczki: Szklankę wody zagotować ze szczyptą soli i masłem,stale mieszając wsypywać mąkę wymieszaną z sezamem,mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia,zestawić z ognia i wystudzić. Do ciasta wbijać kolejno po jednym jajku doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi foto
3
Tak przygotowane ciasto nabierać małą łyżeczką małe porcje i wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 10 minut.Kluseczki podwoją swoją objętość podczas gotowania należy uważać aby się nie posklejały. Łyżką cedzakową wyjmować kluseczki i włożyć do zupy. Rozlewać na talerze i podawać.
Krok 3 - Zupa jarzynowa z parzonymi kluseczkami sezamowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 11.01.2017 09:03
zupa wygląda bardzo smacznie
Bernadeta1 24.04.2014 22:24
pychotka taka zupka
Paolcia 15.04.2014 11:08
ja również :) to jest too :0
Kejti 15.04.2014 11:06
Uwielbiam takie zupy ,pycha są :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak