Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy, parowce, kluski na parze, buchty

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
drożdże 10 gram
mleko 0,5 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy, parowce, kluski na parze, buchty

Drożdże pokruszyć do miski, rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać, przesiać mąkę, wbić jajko, żółtko i dodać masło.

Wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne, można dodać trochę mąki ale nie za dużo, im dłużej ciasto będzie wyrabiane tym mniej się będzie kleić :-)

Ciasto odłożyć przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie formować nieduże bułeczki, można je nadziewać lub zostawić puste, ja moje zrobiłam z marmoladą i takie nam najbardziej smakują.

Gotowe pampuchy odkładać na stolnicę i odstawić jeszcze na 20 minut.

Do gotowania użyłam garnka służącego do gotowania na parze, jeśli takiego nie macie to na garnku z gotującą się wodą połóżcie ściereczkę i przymocujcie ją do garnka za pomocą sznurka.

Bułeczki parować około 10 minut pod przykryciem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 25.02.2015 13:36
warto zrobić czasami
Ilona_eS 15.04.2014 22:32
zjadłoby sie takie:)
krystyna330 15.04.2014 11:24
ale pyszności
tomek18 15.04.2014 10:59
bardzo smaczne kluchy!!
PaniMISIOWA 15.04.2014 10:22
uwielbiam je!
Wiesława1 15.04.2014 07:30
Oj wspomnienia wróciły.Ja nie robiłam ,ale moja babcia robiła przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak