Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 1,5 szklanki
drożdże 50 g
cukier 1 łyżeczka
mąka razowa 2 szklanki
mąka pszenna 3,5 szklanki
słonecznik łuskany 1 szklanka
sól 1,5 łyżki
kefir 400 g
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem

Kroki postępowania

1
* Mąka żytnia razowa typ 2000, mąka pszenna typ 450.
Świeże drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem foto
2
Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i słonecznik, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem foto
3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, kefir i miód.
Krok 3 - Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem foto
4
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem foto
5
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23x27 cm) i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem foto
6
Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować ciepłą wodą. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
Krok 6 - Chleb z miodem, kefirem i słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.05.2014 08:31
zgadzam się..pycha
agnieszka214 14.04.2014 15:32
domowe chlebki sa pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak