Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z dżemem i lukrem porzeczkowym
dodać rozbełtane jajo. Wymieszać i wylać do miski z mąką. Całość dobrze wymieszać a następnie wyrabiać tak,aby masa
odklejała się od rąk. Następnie włożyć ciasto do miski,zakryć ściereczką i odstawićdo wyrośnięcia na 1h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki,lekko spłaszczyć położyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na
30-40 minut do napuszenia się drożdżówek, w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Po uływie czasu, za pomocą szklanki zrobić na środku wgłębienie na każdej drożdżówce i wypełnić ulubionym dżemem.
(w moim przypadku brzoskwiniowy i truskawkowy)
Drożdżówki wstawić do piekarnika na ok.15 minut.
Do jednej miseczki wsypać pół szklanki cukru pudru,dodać 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżkę gorącej wody,wymieszać.
W drugiej miseczce zrobić to samo, tylko zamiast soku z cytryny dodać sok z porzeczki (mój sok z porzeczki to resztki
z dżemu rozcieńczone odrobiną wody)
Upieczone drożdżówki polać lukrem białym a następnie różowym.
Opcjonalnie można posypać posiekanymi migdałami.