Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w brokułach

5.0
(134)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
filety rybne (dowolna) 50 dag
cytryna 0,5 sztuki
brokuł 1 sztuka
masło 10 dag
mąka 5 dag
mleko 500 ml
natka pietruszki 6 gałązek
Pieprz biały mielony Prymat
ser żółty 10 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w brokułach

Kroki postępowania

1
Ziemniak obieramy, myjemy i następnie kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm. Ziemniaki gotowe wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok 5 minut.
Krok 1 - Ryba w brokułach foto
2
Filety rybne skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny i solimy z każdej strony.
Krok 2 - Ryba w brokułach foto
3
Brokuły dzielimy na różyczki i sparzamy, gdy zalewamy wrzątkiem od razu przelewamy zimna wodą. Natkę pietruszki opłukujemy pod bieżącą wodą i delikatnie ją siekamy.
Krok 3 - Ryba w brokułach foto
4
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy do niego mąkę. Całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Zasmażkę zalewamy mlekiem. Gotujemy do momentu uzyskania gęstej beszamel. Doprawiamy go solą i białym pieprzem. Dodajemy natkę, starty żółty ser, skórkę z cytryny (startą) oraz brokuł i mieszamy.
Krok 4 - Ryba w brokułach foto
5
Na dnie naczynia natłuszczonego układamy ziemniaki, filety i zalewamy całość sosem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 190 st C przez ok 30 min.
Krok 5 - Ryba w brokułach foto
6
Przygotowaną, zapieczoną zapiekankę wyciągamy z piekarnika.
Życzymy smacznego:)
Krok 6 - Ryba w brokułach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.08.2015 17:26
bardzo często robię
AnnaJasz 12.02.2015 19:54
Fajny przepis, zrobiłam na obiad, dodałam dodatkowo cebuli żeby zaostrzyć smak :-) Na pewno nie starczy dla 5 osób tak jak jest podane, chyba że bardzo symbolicznie :-) pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak