Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musztardowa szynka na kanapki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziele angielskie 5 ziarenek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
czosnek 4 ząbki
imbir starty 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 5 łyżeczek
miód 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Grill przyprawa pikantna Prymat 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki
szynka wieprzowa ok. 1,2 kg
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Musztardowa szynka na kanapki

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 2 łyżeczek słodkiej suszonej papryki w płatkach.
Ziele angielskie, pieprz, kolendrę, kumin i płatki papryki przełożyć do moździerza.
Krok 1 - Musztardowa szynka na kanapki foto
2
Dokładnie utrzeć.
Krok 2 - Musztardowa szynka na kanapki foto
3
Utarte przyprawy przełożyć do miseczki. Dodać do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, musztardę, miód, zioła, przyprawę do grilla, olej i sól peklową. Wszystko bardzo starannie wymieszać.
Krok 3 - Musztardowa szynka na kanapki foto
4
Ładny kawałek wieprzowej szynki umyć, lekko osuszyć. Szynkę dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Szynkę w marynacie przełożyć do foliowego woreczka, zamknąć i odłożyć do lodówki na ok. 2 dni. Co 12 godzin szynkę odwrócić.
Krok 4 - Musztardowa szynka na kanapki foto
5
Zamarynowaną szynkę wyjąć z woreczka i zrumienić z każdej strony na rozgrzanym brytfannie oleju.
Krok 5 - Musztardowa szynka na kanapki foto
6
Do szynki wlać ok. pół szklanki wody. Brytfannę zamknąć. Szynkę piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć przykrywkę brytfanny. Szynkę piec dalej kolejną godzinę, często podlewając płynem z brytfanny. W połowie drugiej godziny pieczenia szynkę odwrócić. Upieczoną szynkę dobrze ostudzić, a następnie kroić w cienkie plasterki. Podawać jako wędlinę na kanapki. Można ją również podać na ciepło na obiad.
Krok 6 - Musztardowa szynka na kanapki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 14.04.2014 08:40
ale pysznie wygląda
gosia56 13.04.2014 12:35
na pewno pyszne mięsko
Alex_M 13.04.2014 11:18
wspaniała wędlinka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak