Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w cieście francuskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso

pierś z indyka 500 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sos worcestershire 2-3 łyżki
szałwia 1/2 łyżeczki

farsz

pieczarki 500 g
borowiki suszone 1 garść
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
estragon 1 gałazka
masło 1-2 łyżki
cebula biała 2 szt

dodatkowo

ciasto francuskie 1 opakowanie XXL
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Filet z indyka umyć, osuszyć papierowym recznikiem i natrzec przyprawami (sól, pieprz, szałwia). Polać sosem worcestershire.
Krok 1 - Indyk w cieście francuskim foto
2
Mięso zwinąć w ładną roladkę, obwiązać i upiec. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec mięso około 1-1,5 godziny. Wystudzić.

Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Krok 2 - Indyk w cieście francuskim foto
3
Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzi i odstawić na około 20 minut. Pieczarki obrać pokroić w plasterki i podsmażyc na maśle, dodając namoczone grzyby i pokrojoną cebulę. Dodać gałazke rozmarynu i ewentualnie doprawić solą. Grzyby wystudzić.

Grzyby również jest dobrze przygotować dzein wcześniej.
Krok 3 - Indyk w cieście francuskim foto
4
.Ciasto francuskie podzielić na dwie cześci. Na jednej ułożyć połowę grzybów, na nich mięso i znów grzyby. Całość przykryć drugą częścią ciasta francuskiego.
Krok 4 - Indyk w cieście francuskim foto
5
Skleić brzegi i całość posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni około godzine.
Krok 5 - Indyk w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.08.2014 22:53
smaczne danie
Monia 13.04.2014 18:11
Oj, wygląda naprawdę wspaniale i smakowicie :D
Lidzia 13.04.2014 06:51
Pyszne. Ja zamiast grzybów używam warzyw.
kasienka23 12.04.2014 20:15
wspaniała potrawa!
Aleksandra/Olcia 12.04.2014 19:39
super przepis.wypróbuje
Wafelek2601 12.04.2014 19:36
Świetny przepis
barbara11561 12.04.2014 19:29
bardzo mi się podoba ten pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak