Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miód z pokrzywy na wzmocnienie

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pokrzywa 100-150 gramów
woda 1 litr
cukier 800-1000 gramów
cytryna 1 sztuka

Porada

Zamiast cukru można dodać miodu np. lipowego. Stosujemy przy przeziębieniu, na anemię, na infekcje, doskonale wzmacnia i oczyszcza organizm. Pijemy po 1 łyżeczce przez dwa tygodnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Miód z pokrzywy na wzmocnienie

Kroki postępowania

1

Zrywamy młode łodygi pokrzywy. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

Krok 1 - Miód z pokrzywy na wzmocnienie foto
2

Pokrzywę wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soku z jednej cytryny.

Krok 2 - Miód z pokrzywy na wzmocnienie foto
3

Gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

Krok 3 - Miód z pokrzywy na wzmocnienie foto
4

Odcedzamy i łodygi wyrzucamy. 

Krok 4 - Miód z pokrzywy na wzmocnienie foto
5

Wlewamy ponownie do garnka w którym pokrzywę gotowaliśmy. 

Krok 5 - Miód z pokrzywy na wzmocnienie foto
6

Wsypujemy cukier i mieszamy.

Krok 6 - Miód z pokrzywy na wzmocnienie foto
7

Gotujemy syrop przez 5 minut, cały czas mieszając.

Krok 7 - Miód z pokrzywy na wzmocnienie foto
8

Gdy powstanie piana, zbieramy ją łyżką i wylewamy.

Krok 8 - Miód z pokrzywy na wzmocnienie foto
9

Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoików.

Krok 9 - Miód z pokrzywy na wzmocnienie foto
10

Słoiczki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Krok 10 - Miód z pokrzywy na wzmocnienie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak