Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki ryżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż jaśminowy 3/4 szklanki
papryka czerwona 1 sztuka
ser camembert 1 sztuka
śmietana 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki ryżowe

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, aby się kleił.
Paprykę pokroić w kosteczkę, dodać do niej zimny ryż.
Krok 1 -  Kulki ryżowe foto
2
W rondlu zagrzać śmietanę i dołożyć pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Gotować mieszając, aż ser się roztopi i połączy ze śmietaną.
Krok 2 -  Kulki ryżowe foto
3
Roztopiony ser dodać do ryżu i papryki.
Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką.
Krok 3 -  Kulki ryżowe foto
4
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor w głębokim rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4 -  Kulki ryżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 12.04.2014 08:16
Bardzo fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak