Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Klopsiki

łopatka wieprzowa 400 gram
mięso wołowe 200 gram
jajko 1 szt
cebula 1 szt
bułka namoczona w mleku 1 szt
musztarda 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
olej do smażenia 2 łyżki

Sos

pieczarki 250 gram
por 100 gram
bulion warzywny 600 ml
śmietana 18 proc 125 ml
mąka pszenna 1,5 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Porada

Klopsiki świetnie smakują z makaronem ale można je też podać z ziemniakami lub pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI

Kroki postępowania

1
Mięso z łopatki,wołowinę i cebulę pokroić na kawałki.Wszystko razem zmielić w maszynce do mięsa razem z namoczoną bułką.Do zmielonej masy dodać musztardę,jajko,sól i pieprz,wszystko razem wyrobić za pomocą ręki.Uformować małe okrągłe klopsiki.Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki na rumiano ze wszystkich stron przez 10 minut.
Krok 1 - SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI foto
2
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Dodać do podsmażonych klopsików i smażyć razem aż sok z pieczarek prawie całkowicie odparuje.
Krok 2 - SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI foto
3
Teraz dodać pokrojonego w plastry pora i jeszcze chwilę wszystko razem smażyć aż por stanie się szklisty.
Krok 3 - SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI foto
4
Zalać klopsiki z porem i pieczarkami gorącym bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 4 - SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI foto
5
Śmietanę wymieszać z mąką tak aby nie było grudek,dodać do klopsików.Sos doprawić tymiankiem i ewentualnie solą do smaku.Gotować całość na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut aż sos zgęstnieje.
Krok 5 - SZWEDZKIE KLOPSIKI KOTTBULAR W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POREM I PIECZARKAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 11.03.2016 10:57
wyglądają przepysznie
Kuchenka 19.04.2014 13:59
bardzo ciekawe danie
Kejti 13.04.2014 14:39
Fajny obiadek ,chętnie skosztuję :-)
adelajda 11.04.2014 20:00
dobry i szybki obiadek :)
kasienka23 11.04.2014 19:51
smaczne danie!
IZABELA29 11.04.2014 19:25
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak