Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne i proste buły razowe bez drożdży

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

mąka razowa żytnia 2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
masło 2 czubate łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
mleko 150 ml
jajko 2 sztuki

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
sezam/słonecznik/otręby etc. (do wyboru)

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne i proste buły razowe bez drożdży

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i ucieramy wraz z produktami sypkimi. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem, a następnie wlewamy do reszty składników i zagniatamy ciasto, które w konsystencji przypomina to na pierogi.
Gdy ciasto będzie już dokładnie zagniecione dzielimy je na 8 równych części i formujemy z nich bułki (kształt dowolny).
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy wybranym przez nas dodatkiem.
Bułki pieczemy w temperaturze 180°C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak