Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Udko z polskiej gęsi podane z gruszkami, rozmarynem i konfiturą kasztanowo-waniliową

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęsie udka 4 250 g
gęsi tłuszcz 1 l
pomarańcza 1 szt.
rozmaryn 4 gałązki
czosnek 4 ząbki
kardamon
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
cynamon
Goździki całe Prymat
gruszki 4 szt.
miód lipowy
masło
rozmaryn 1 gałązka
konfitura kasztanowa z wanilią
zioła do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Udko z polskiej gęsi podane z gruszkami, rozmarynem i konfiturą kasztanowo-waniliową

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć w szerokim garnku, obłożyć plastrami pomarańczy, rozmarynem, czosnkiem i natrzeć wszystkimi (utartymi w moździerzu) przyprawami. Tak zamarynowane udka gęsie odstawić do lodówki na kilka godzin, a następnie zalać olejem, przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości, tj. przez ok. 2-3 godziny. Można również ułożyć gęsie udka w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w piekarniku w temperaturze do 90C przez około 8 godzin.
Na patelni rozgrzać miód i masło, dodać gruszki i smażyć przez chwilę, dodając świeży rozmaryn. Gruszki zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni podgrzać konfiturę kasztanowo-waniliową.
Uda z gęsi wyjąć z tłuszczu, przyciąć kostki i ułożyć na ciepłych gruszkach. Podawać z konfiturą, udekorowane świeżymi ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 04.05.2017 15:23
bardzo pysznie podane udko gesie, chciało by się wypróbować
iskierka.ag 03.04.2015 16:07
Bardzo lubię gęsinę, przepis świetny :)
jasiek 16.04.2014 17:31
idealny świąteczny obiad
krystyna330 11.04.2014 10:58
świetny przepis
Paolcia 11.04.2014 09:38
cudo na talerzu :)
norweska20 11.04.2014 09:38
coś pysznego...bogactwo smaku
Sylwia26 11.04.2014 09:03
apetycznie wygląda
Patriszja
Patriszja 11.04.2014 08:42
Zawsze pożądane :)
Magula 11.04.2014 08:35
Zaintrygowała mnie ta konfitura, jeszcze nie widziałam takiego połączenia smaków. Gdzie ją można nabyć?
Noruas 10.04.2014 22:52
z gruszką? Wspaniały dodatek!
Adamorek 10.04.2014 22:05
apetycznie wygląda
IwonaDD 10.04.2014 18:05
rewelacja!!!
Aannkaa82 10.04.2014 17:08
NIestety nigdy nie jadłam gęsi ale wygląda apetycznie
Lidzia 10.04.2014 16:34
Ślinka cieknie.
Jusiaa 10.04.2014 16:04
Cudowne :)
agnieszka214 10.04.2014 14:59
fajne połaczenie smaku owoców i mięsa
Beatris 10.04.2014 13:16
Bardzo lubię połączenie mięska z owocami... Wspaniała propozycja:) Ta konfitura bardzo mnie ciekawi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak