Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

udziec cielęcy 800 g

Marynata

olej rzepakowy 2 łyżki
miód 2 łyżki
owoce suszone 100 gramów
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka

Sałatka jajeczna:

jajko 4 sztuki
szalotka 2 sztuki
szczypiorek kilka gałązek
majonez 1 łyżka
chrzan tarty 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Porada

Do przepisu proponujemy użyć mieszanki suszonych owoców składającej się z: moreli, fig, jabłek i żurawiny.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie zamarynować w oleju, miodzie i przyprawach, a następnie obłożyć suszonymi owocami. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Tak przygotowaną cielęcinę piec przez około godzinę w temperaturze 180 C.

Przygotować wszystkie składniki na sałatkę. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać i posiekać. Szczypiorek umyć i również posiekać. Do miski włożyć wszystkie składniki na sałatkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Gotową cielęcinę wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Serwować z suszonymi owocami i sałatką jajeczną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 16.04.2014 21:54
pyszne mięsko
IwonaDD 11.04.2014 11:02
wygląda wspaniale
Magula 11.04.2014 08:39
Mniam Doradca zaszalał ze Świątecznymi przepisami
Lidzia 10.04.2014 16:41
Nie ma jak cielęcinka.
Krzysztof15 10.04.2014 15:30
musi byc bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak