Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Pieczony schab w ziołach podany z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami

5.0
(46)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 800 gramów
borowiki marynowane 4 łyżki
chrzan tarty Smak 4 łyżki
Żurawina klasyczna Smak 4 łyżki

Marynata

olej rzepakowy 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Pieczony schab w ziołach podany z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami

1. Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą i przyprawami. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na około 8 godzin.

2. Po zamarynowaniu mięso umieścić w worku do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godzinę w temperaturze 180°C.

3. Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu tartego i żurawiny klasycznej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 15.03.2018 10:32
Rewelacyjnie wygląda, zabieram przepis ze sobą. :)
gosia561 16.04.2014 22:51
dobre na obiad wielkanocny
Róża1 10.04.2014 23:24
poezja ten schabik :-)
Czyki 10.04.2014 20:21
Takie mięso musi być smaczne!
Iwa27 10.04.2014 17:14
wyglada rewelacyjnie i pewnie tak smakuje!
agnieszka214 10.04.2014 15:03
rozpływa sie w ustach
ben-ka 10.04.2014 13:15
Tak przyrządzone mięso na wielkanocnym stole musi być i na ciepło i na zimno jest pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak