Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne 12,5 dag
woda 200 ml
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 sztuki
masło roślinne 1/3 kostki
cukier puder 1/3 szklanki
budyń 1/2 opakowania
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Wodę przelać do rondelka i zagotować ją wraz z masłem, wsypać przez sitko mąkę pszenną i energicznie wymieszać. Ciągle mieszając gotować przez około 5 minut. Masę odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Czas pieczenia to około 45 minut( w 180 stopniach).
Na mleku ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, połączyć z przestudzonym budyniem, dokładnie wymieszać( można zmiksować). Masę rozsmarować na cieście, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 15.04.2013 21:38
takie ciasto jest najlepsze
Wafelek2601 08.01.2013 00:15
Bardzo lubię
Roksana3 09.06.2011 16:47
uwielbiam karpatkę pucha:)
Barbara55 30.05.2011 16:28
dobre ciasto
kielcok1 08.05.2011 16:34
jeno z lepszych ciast
radek305
radek305 05.02.2011 02:46
pychotka
rakow2
rakow2 04.02.2011 14:47
lubię bardzo karpatkę
pioge7 25.01.2011 16:03
musi być smaczna
ewasylwia 19.01.2011 20:32
uwielbiam
Iwusia 12.10.2010 15:17
Bardzo lubię karpatkę :)
Krzysztof42 09.07.2010 14:28
to jest to !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak