Karpatka

Karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło roślinne

    12,5 dag
  • woda

    200 ml
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajka

    4 sztuki
  • masło roślinne

    1/3 kostki
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • budyń

    1/2 opakowania
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę przelać do rondelka i zagotować ją wraz z masłem, wsypać przez sitko mąkę pszenną i energicznie wymieszać. Ciągle mieszając gotować przez około 5 minut. Masę odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Czas pieczenia to około 45 minut( w 180 stopniach).
Na mleku ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, połączyć z przestudzonym budyniem, dokładnie wymieszać( można zmiksować). Masę rozsmarować na cieście, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

15.04.2013 21:38
takie ciasto jest najlepsze

Wafelek2601

08.01.2013 00:15
Bardzo lubię

Roksana3

09.06.2011 16:47
uwielbiam karpatkę pucha:)

Barbara55

30.05.2011 16:28
dobre ciasto

kielcok1

08.05.2011 16:34
jeno z lepszych ciast

radek305

05.02.2011 02:46
pychotka

rakow2

04.02.2011 14:47
lubię bardzo karpatkę

pioge7

25.01.2011 16:03
musi być smaczna

ewasylwia

19.01.2011 20:32
uwielbiam

Iwusia

12.10.2010 15:17
Bardzo lubię karpatkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat