Wielkanoc: Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

Wielkanoc: Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek

    1 kg (chudy)
  • borowiki marynowane

    200 g (marynowane w zalewie octowej)
  • wódka

    50 ml
  • miód

    2 łyżki
  • koperek

    1 łyżka (świeży, siekany)
  • czosnek

    2 ząbki (rozgniecione)
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Marynata

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda francuska

    3 łyżki
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • białe wino

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie natrzeć przyprawą do wieprzowiny połączoną z olejem, musztardą i miodem, przykryć pokrywą i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Tak przygotowane mięso piec 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
Borowiki pokroić w plastry, połączyć z wódką, miodem, koperkiem i czosnkiem, doprawić do smaku.
Kruchy i soczysty boczek ostudzić (lub serwować na ciepło) i pokroić w plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i marynowanymi borowikami.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

15.03.2018 10:33
Ślinka cieknie na sam widok! WYGLĄDA REWELACYJNIE!

Krzysztof Gwóźdź

11.02.2015 13:45
Super danie. Polecam do tego miód naturalny :) Taki znajdziecie na http://miodzroztocza.pl Polecam!

jasiek

12.04.2014 20:48
ciekawe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat