Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-śmietanowy z musem truskawkowym
Kroki postępowania
Białka jajek zmiksować na pianę,dodawać po 1 żółtku nie przerywając miksowania,następnie dodać cukier i nadal miksować.
dodać przesiane mąki i kakao.delikatnie ale dokładnie wymieszać.wylać do tortownicy i piec około 45 minut w 180 stopniach.gotowy, wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. na paterę położyć pierwszy blat biszkoptu w obręczy z tortownicy.
galaretkę truskawkową rozpuścić w 100 ml wrzątku,dodać do zmiksowanych truskawek ii dokładnie wymieszać.
mus truskawkowy wylać na pierwszy blat biszkoptu.wstawić do lodówki do stężenia
kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem i wnętrzem z laski wanilii.dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę.dokładnie wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na stężały mus truskawkowy.przykryć drugim blatem biszkoptowym.
śmietankę przelać do garnuszka,dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści(nie wolno zagotować śmietanki)
odstawić do całkowitego wystudzenia a następnie mocno schłodzić w lodówce(można to przygotować dzień wcześniej aby śmietanka z czekoladą dobrze się schłodziła)
wyłożyć na biszkopt 2/3 masy i przykryć ostatnim blatem nasączając go resztą soku truskawkowego.wstawić do lodówki
tort najlepszy jest na drugi dzień
smacznego