Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na domowym zakwasie z pulpecikami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zakwas

mąka żytnia 2 czubate łyżki mąka żurkowa
woda ciepła 0,5 litra
czosnek 3 ząbki
ziele angielskie 2 sztuki Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki Prymat
zakwas do chleba 1 czubata łyżka

Zupa

ziemniaki 3 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 0,5 małego
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Pulpeciki

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
kasza manna 3 łyżki
jajko 1 sztuka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na domowym zakwasie z pulpecikami

Kroki postępowania

1
Do czystego słoika, lub jak u mnie, dzbanka, wlać 500 ml przegotowanej ciepłej ale nie gorącej wody. Dołożyć łyżkę zakwasu żytniego (jak na chleb – przyspieszy to produkcję zakwasu na żurek) i wymieszać dokładnie. Wsypać mąkę i dokładnie, trzepaczką wymieszać. Czosnek obrać i razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi wrzucić do dzbanka. Wymieszać.
Krok 1 - Żurek na domowym zakwasie z pulpecikami foto
2
Przykryć górę listkiem ręcznika papierowego i przymocować gumką. Zostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni. Ja gotowałam na nim zupę po 4 dniach :)
Krok 2 - Żurek na domowym zakwasie z pulpecikami foto
3
Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować. Seler i pietruszkę zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka, lekko posolić i gotować do miękkości warzyw.

Następnie wlać porcję domowego zakwasu na żurek (można dodać więcej mąki z dna – zupa będzie wtedy gęstsza), zamieszać i gotować chwilę.
Krok 3 - Żurek na domowym zakwasie z pulpecikami foto
4
Cebulkę pokroić w kostkę, przesmażyć na 1 łyżce masła, dodać do zupy.
Krok 4 - Żurek na domowym zakwasie z pulpecikami foto
5

W międzyczasie przygotować pulpeciki: mięso mielone wymieszać z przyprawą i jajkiem, dodać kaszę i dokładnie wyrobić masę. Odstawić na 10 minut. Następnie wrzucać na lekko osolony wrzątek małe kuleczki. Gotować 10 minut, odcedzić. Wrzucić do żurku.
Krok 5 - Żurek na domowym zakwasie z pulpecikami foto
6

Doprawić zupę solą do smaku, dodać pieprz i majeranek. Zagotować.
Krok 6 - Żurek na domowym zakwasie z pulpecikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 16.04.2014 15:25
pyszny, idealny na obiadek
Laila2786 12.04.2014 12:01
pyszny a taki z pulpecikami, mniam
mysza75 11.04.2014 12:02
pyszny taki domowy żurek i zakwas
smakoszek 10.04.2014 19:35
pyszny żurek
adelajda 10.04.2014 17:37
musi być dobry
Bernadeta1 10.04.2014 15:35
fajny pomysł, warto wypróbować
Wacław 10.04.2014 10:40
pyszny Twój żurek !
fotoviderek 10.04.2014 07:33
Świetny przepis na zbliżające się święta :)
w mojej kuchni 10.04.2014 01:50
taki żurek to smakołyk
Beatris 09.04.2014 23:00
Taki przepis właśnie jest mi potrzebny... zabieram do ulubionych:)
Magula 09.04.2014 22:14
Dawno nie jadłam żurku, smakowity
anemon 09.04.2014 22:05
Apetyczny żurek "na bogato" u Ciebie.
Renata9 09.04.2014 21:22
jak zwykle pyszne jedzonko u Ciebie :-)
pajbek 09.04.2014 20:46
Coś dla mnie :-) Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak