Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z pieczonym burakiem i ciecierzycą

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki 300 gram
cieciorka konserwowa 150 gram
mozzarella w kulce 100 gram
sałata lodowa 50-100 gram
natka pietruszki 30 gram
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
ocet winny 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z pieczonym burakiem i ciecierzycą

Buraki (1 duży lub 2 mniejsze) wyszorować i owinąć w folię aluminiową lśniącą stroną do wewnątrz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-60 minut w zależności od wielkości. Po wystygnięciu obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Ciecierzycę odcedzić z zalewy.
Sałatę poszarpać rękoma.
Mozzarellę pokroić w kostkę lub użyć takiej w małych kulkach.
Musztardę, oliwę extra, ocet winny biały wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Składniki sałatki można wymieszać lub ułożyć wg własnego gustu na talerzu.
Ja najpierw ułożyłam sałatę, na to buraki, cieciorkę i ser.
Wszystko polać sosem, posypać rozdrobnioną natką, posypać pieprzem.
Od razu jeść. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 13.06.2014 19:14
pyszne połączenie
Katarzyna/kate1980 12.04.2014 20:27
pomysłowa sałatka
patryska76 09.04.2014 20:48
Wygląda przepysznie! :) :)
Pani Domu 09.04.2014 20:35
smaczna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak