Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 35: Maczanka po krakowsku a la Robert Sowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kg
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 opakowanie
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki
czosnek 2 plastry
rosół z kury Kucharek 1 szklanka
ogórki kanapkowe 1 słoik
bułka 4 szt.
pomidory bez skóry 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
chrzan tarty 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 35: Maczanka po krakowsku a la Robert Sowa

Kroki postępowania

1
W dużej misce wymieszać olej, musztardę, przyprawę do wieprzowiny i czosnek, włożyć karkówkę i dokładnie natrzeć mięso marynatą.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 35: Maczanka po krakowsku a la Robert Sowa foto
2
Następnie karkówkę obsmażyć na patelni na złoty kolor.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 35: Maczanka po krakowsku a la Robert Sowa foto
3
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać rosołem i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 - 180 °C.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 35: Maczanka po krakowsku a la Robert Sowa foto
4
Bułki przekroić na pół i namoczyć w powstałym podczas pieczenia mięsa sosie.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 35: Maczanka po krakowsku a la Robert Sowa foto
5
Na dolnych częściach bułki ułożyć liście sałaty lodowej, pokrojoną w plastry karkówkę, pomidora i ogórki kanapkowe Smak, przykryć górną częścią bułek.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 35: Maczanka po krakowsku a la Robert Sowa foto
6
Podawać z tartym chrzanem i musztardą.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 35: Maczanka po krakowsku a la Robert Sowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak