Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

odc. 58 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    400 g
  • jajko

    2 szt.
  • bułka tarta

    200 g
  • parmezan starty

    15 g
  • szynka parzona

    150 g
  • pieczarki

    150 g
  • gałka muszkatołowa mielona

  • ziele angielskie mielone

  • sos pomidorowy

    3/4 l
  • oliwki czarne Smak

  • olej

    15 ml
  • porto

    100 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym
Pieczarki myjemy i kroimy w „szóstki”.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym
Szynkę kroimy w małe kosteczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i pokrojoną szynkę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym
Dolewamy porto i dalej dusimy na wolnym ogniu.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym
Dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy gałką muszkatołową, zielem angielskim i solą. Powoli gotujemy sos. Kiedy uznamy że sos jest odpowiednio zredukowany zdejmujemy sos z ognia.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym
Schab oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry i rozbijamy.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym
W misce rozbijamy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą i starty parmezan, mieszamy i panierujemy rozbite schaby.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym
Panierowane schaby doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na drugiej patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym
Oliwki czarne kroimy na pół i dodajemy na koniec do sosu.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym
Na talerz wykładamy sos, obok kładziemy smażony schab.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat