Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuskus curry na kolorowo

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kalafior 1/2
papryka czerwona 1
fasolka szparagowa 15 dag
marchew 2 szt
kukurydza w puszce 1/3 op
oliwki czarne Smak 6 szt
koperek 1 łyzka
pestki dyni 4 łyżki
suszone pomidory 4 szt
bulion 1,5 l
oliwa 2 łyżki
ząbek czosnku 1
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Kminek mielony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
kuskus 20 dag

sos

jogurt naturalny 1 mały
ząbek czosnku 1
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kuskus curry na kolorowo

Kalafiora myjemy, kroimy w małe różyczki. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę lub plasterki, fasolkę w ok 1 cm kawałki. Kalafiora gotujemy w pół litra bulionu do miękkości. Odcedzamy. W drugim garnku gotujemy w pół litra bulionu najpierw najtwardsze warzywa: marchewkę, fasolkę, paprykę, gdy juz będą na pół miękkie dorzucamy resztę warzyw. Odcedzamy. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy 1/2 l bulionu. Zagotowujemy i wsypujemy kaszę kuskus. Ściągamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 7 min. Po tym czasie mieszmy kuskus z warzywami. Robimy sos: jogurt doprawiamy przyprawami i mieszamy z posiekanym czosnkiem. Wierzch posypujemy papryką. Nakładamy na talerze porcje kuskusu z warzywami, posypujemy pestkami dyni i podajemy z przygotowanym sosem jogurtowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AGNIESZKA144 09.04.2014 15:26
apetycznie wygląda
brioszka 09.04.2014 14:21
zdecydowanie moje smaki! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak