Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 600 gram
masło 300 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 6 sztuk
cukier puder 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 1 sztuka
mak 2 łyżki

Masa

mleko 3,2% 1/2 litra
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń waniliowy 2 opakowania
orzechy włoskie 100 gram
masło 300 gram

Polewa

masło 100 gram
cukier kryształ 1/2 szklanki
kakao 1 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki

Kroki postępowania

1
Żółtka cukier puder i cukier waniliowy miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenie i siekam z wiórkami masła. Dodaję utarte żółtka i zagniatając, wyrabiam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Potem wałkuję i wycinam kółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek.
Krok 1 - Grzybki foto
2
Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek posmarowanych tłuszczem.
Krok 2 - Grzybki foto
3
W mniejszych krążkach wycinam kółeczka za pomocą kieliszka.
Krok 3 - Grzybki foto
4
Z pozostałego ciasta robię wałek i formuję nóżki do "grzybków", których jeden koniec maczam w rozmąconym jajku i obtaczam w suchym maku.
Krok 4 - Grzybki foto
5
Kapelusze i spody piekę 10 min w 180' C zaś nóżki 15 min w 180'C. Gorące i upieczone zdejmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. Z mleka odlewam pół szklanki i rozprowadzam proszek budyniowy. Resztę mleka gotuję z cukrem waniliowym i na gotujące wlewam budyń. Wierch nakrywam folią zabezpieczając przed utworzeniem się kożucha. Masło miksuję z cukrem na puszysty krem i dodaję zimny budyń oraz zmielone orzechy.Kremem napełniam kapelusze, przykrywam spodem z otworkami, w który m umieszczam nóżkę grzybka. Składniki na polewę rozpuszczam na wolnym ogniu, studzę i smaruję kapelusze grzybków.
Krok 5 - Grzybki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 09.04.2014 22:49
smakowite grzybki
DorotaZ 09.04.2014 18:12
Pomysłowy przepis:)
nogawkuchni 09.04.2014 13:03
Bardzo urocze,drobne słodkości,muszę je kiedyś zrobić,bo prezentują się rewelacyjnie i z pewnością świetnie smakują.
halina17 09.04.2014 11:51
Ładne grzybki.
Laila2786 09.04.2014 11:51
smaczne i pomysłowe grzybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak