Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z wiejskiego kurczaka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 wiejski
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
cebula 1 szt
ziele angielskie 0,5 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
masło do smażenia 3 łyżki
mąka łyżki
sól do smaku
pieprz

Porada

Pyszna i aromatyczna zupa o smaku flaków, ale bez flaków, których nie jadam. Ugotowana na prawdziwym wiejskim kogucie. Takie mięso jest znacznie twardsze i ciemniejsze od tego z supermarketu i nie rozgotowuje się tak łatwo.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z wiejskiego kurczaka

Kroki postępowania

1
Całego kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka razem z cebulą, zielem angielskim, listkiem laurowym i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy ok godzinę, aż mięso lekko zmięknie.
Krok 1 - Flaczki z wiejskiego kurczaka foto
2
Wyjmujemy je z rosołu, oddzielamy od kości i kroimy wzdłuż włókien na paski.
Krok 2 - Flaczki z wiejskiego kurczaka foto
3
Marchew i pietruszkę ścieramy na grubej tarce.
Krok 3 - Flaczki z wiejskiego kurczaka foto
4
Warzywa razem z mięsem wrzucamy do zupy. Przyprawiamy dosyć mocno resztą przypraw i gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie.
Krok 4 - Flaczki z wiejskiego kurczaka foto
5
Na koniec zagęszczamy flaczki przesmażoną na maśle mąką i jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 5 - Flaczki z wiejskiego kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak