Przepis dnia, odc. 34: Aromatyczny krem z kalafiora z sosem pietruszkowo-orzechowym

Przepis dnia, odc. 34: Aromatyczny krem z kalafiora z sosem pietruszkowo-orzechowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kalafior

    1 szt.
  • ziemniaki

    2 szt.
  • czosnek

    1 głowka
  • cebula

    1 szt.
  • rosół z kury Kucharek

    1 l
  • śmietana 30%

    100 ml
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • ser topiony

    1 łyżka (paprykowy)
  • pomidorki koktajlowe

    1 łyżka
  • pieprz biały mielony

    1/2 łyżeczki
  • sól morska

  • tymianek

Sos

  • oliwa z oliwek

    6 łyżek
  • orzechy włoskie

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 34: Aromatyczny krem z kalafiora z sosem pietruszkowo-orzechowym
Orzechy włoskie posiekać i uprażyć. Zmiksować z oliwą z oliwek i natką pietruszki, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 34: Aromatyczny krem z kalafiora z sosem pietruszkowo-orzechowym
Kalafior ugotować i pokroić w cząstki. Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę. Czosnek, cebulę, pietruszkę i białą część pora pokroić. W dużym rondlu, na oleju i maśle, podsmażyć cebulę, pokrojony czosnek i por (3 minuty), następnie dodać pietruszkę, kalafior i ziemniaki, zalać gorącym rosołem z kury.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 34: Aromatyczny krem z kalafiora z sosem pietruszkowo-orzechowym
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksować na gładką masę, zagotować, dodając serek topiony i śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku tymiankiem i białym pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 34: Aromatyczny krem z kalafiora z sosem pietruszkowo-orzechowym
Tak przygotowany krem z kalafiora skropić sosem orzechowo-pietruszkowym, udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz listkami pietruszki i podawać.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat