Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z borówki amerykańskiej

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

borówka amerykańska 2 kg
cukier drobny 2 szklanki
sok z cytryny 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z borówki amerykańskiej

Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok, gotować mieszając od czasu do czasu.
Jak zacznie bulgotać, zmniejszyć płomień pod garnkiem.
Gotować około półtorej godziny, po tym czasie powinien płyn odparować.
Gdyby dżem był jednak zbyt rzadki należy jeszcze trochę pogotować.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, dokładnie zkręcić.
Odstawić do wystudzenia.
Słoiczki pasteryzować około 15 minut od momentu zagotowania się wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 27.05.2014 21:45
Jeszcze mam parę słoiczków takiego dżemu. Jest przepyszny :)
mysza75 12.04.2014 12:26
jaki pyszny dżemik
Wacław 08.04.2014 16:33
pyszne zapasy domowe :-)
fotoviderek 08.04.2014 07:38
Taki dżemik lubię :)
Kejti 08.04.2014 00:16
Fajny taki dżemik :-)
Alex_M 07.04.2014 20:26
pyszny dżemik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak