Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz na sposób azjatycki

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba

filet z dorsza 3-4
mąka kukurydziana 3 łyżki
olej do smażenia
sherry 3 łyżki
jajko 1
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

dodatki

papryka żółta pół
cebula dymka ze szczypiorkiem 3
imbir starty 1 łyżeczka
papryczka chili 1
czosnek 2 ząbki
pieprz pół łyżeczki syczuański

sos

sos sojowy 3 łyżki
cukier 2 łyżki
sos 1 łyżka rybny
sok z cytryny 2 łyżki
woda pół szklanki
mąka kukurydziana ok.2 łyżki

do podania

ryż 2 porcje
szczypiorek według uznania

Porada

*zamiast dorsza można wykorzystać inną rybę.

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz na sposób azjatycki


Filety ryby kroimy w kostkę i lekko oprószamy solą. Następnie w misce mieszamy mąkę kukurydzianą,sos sojowy, sherry i jajko.
W tak przygotowanym cieście maczamy rybę i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.
Usmażone kawałki dorsza odkładamy do miski z ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Odlewamy olej z patelni
tak aby pozostało trochę do smażenia (ok.1,5 łyżki). Na patelnię wrzucamy czosnek, imbir i chili- chwilę podsmażamy.
Po 1-2 minutach dodajemy dymkę oraz paprykę. Smażymy kolejne 1-2 minuty,następnie dodajemy mieszankę z sosu sojowego, cukru,
sosu rybnego oraz soku z cytryny. Całość mieszamy następnie dodajemy wodę oraz 2 łyżki mąki kukurydzianej, mieszamy aż sos
zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy usmażone filety, całość mieszamy i grzejemy ok. 2-3 minuty.
Podajemy z ryżem oraz szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 07.04.2014 18:11
podoba mi się ta rybka :)
idealme 07.04.2014 12:56
pyszny dorsz!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak