Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka drożdżowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
żółtko jajek 5 sztuk
masło lub margaryna 8 dag
drożdże 5 dag
cukier 10 dag
mleko 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Drożdże rozdrobnić, zasypać 1 łyżką cukru, 2-3 łyżkami mąki i zalać odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułka drożdżowa foto
2
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn, resztę mleka, mąkę i rozpuszczone masło.
Krok 2 - Bułka drożdżowa foto
3
Wszystko dobrze wyrobić, przełożyć do formy na babkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułka drożdżowa foto
4
Wierzch można posmarować rozbełtanym białkiem. Piec w temp.180 st.C. ok 1 godziny.
Krok 4 - Bułka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.06.2015 07:23
uwielbiam drożdżowe ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak