Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fantazja orzechowo-jabłkowa ;)

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bisztopt jasny

jaja 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

Masa jabłkowa

jabłka 10 szt
galaretka wiśniowa 2 szt
cukier 3/4 szkl

Ciasto kokosowe

wiórki kokosowe 200 gram
białko 7 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny

Masa orzechowa

orzechy włoskie 1 szkl
mleko 1 szkl
margaryna 30 gram
cukier puder 25 dag

Biszkopt orzechowy

jaja 5 szt
orzechy włoskie 15 dag
cukier 5 łyżek
mąka 5 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczlki

Polewa

margaryna 1/2 kostki
cukier 1/2 szkl
woda 1 1/2 łyżki
kakao 1 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: fantazja orzechowo-jabłkowa ;)

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 1 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
2
Dosypujemy cukier i dalej ubijamy.
Krok 2 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
3
Następnie po jednym żółtku dorzucany do piany, ale zwalniamy obroty miksera.
Krok 3 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
4
Porzucamy mikser na rzecz łyżki, którą ukończymy przygotowywanie masy na placek. Dzięki temu będzie bardziej puszysty.
Mąkę wraz z prosziem do pieczenia przesiewamy i dokładnie mieszamy z masą.
Krok 4 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
5
Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej ciasto.
Krok 5 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
6
Biszkopt pieczemy 35 minut.Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 6 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
7
Cisto kokosowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
Krok 7 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
8
Dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Krok 8 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
9
Następnie już delikatnie dorzucamy wiórki kokosowe.
Krok 9 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
10
Mąki i proszek mieszamy i wsypujemy do masy kokosowej. Mieszamy.
Krok 10 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
11
Masę przekładamy do masmarowanej blachy i pieczemy 30 minut.Studzimy.
Krok 11 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
12
Biszkopt orzechowy:Orzechy łuskamy i mielimy przez maszynkę.
Krok 12 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
13
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.Dosypujemy cukier i mieszamy dalej.
Krok 13 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
14
Dorzucamy żółtka i dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Krok 14 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
15
Kolejne wędrują do miski orzechy.
Krok 15 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
16
Mąkę i proszek mieszamy i delikatnie przesiewamy i mieszamy.
Krok 16 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
17
Blachę natłuszczamy i przelewamy do niej masę. Należy dobrze ją wygładzić.
Krok 17 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
18
Do piekarnika wstawiamy nasz biszkopt na około 30 minut.
Krok 18 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
19
Po upieczniu delikatnie wyciągamy go z blachy.Odstawiamy do ostudzenia.
Krok 19 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
20
Masa jabłkowa:Jabłka obieramy , pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na jarzynówce.
Krok 20 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
21
przekładamy do nieprzywierającego garnka i zasypujemy cukrem, galaretkami. Mieszamy i wstawiamy na ogień. Gotujemy aż masa stanie się mniej wodnista a jabłka się rozpadną.Odstawiamy w chłodne miejsce.
Krok 21 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
22
Masa orzechowa:
Mleko wstawiamy na gaz aby sie zagotowało. Zalewamy nim mielone orzechy włoskie. Odstawiamy do ostudzenia.
Krok 22 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
23
Margaryne ucieramy na pulchną masę.
Krok 23 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
24
Dodajemy cukier puder i mieszamy dokładnie.
Krok 24 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
25
Dorzucamy orzechowo-mleczną masę na początku bardzo wolno.Po jednaej łyżce.
Krok 25 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
26
Potem już śmiało można wrzucić całość i dokładnie wymieszać.
Krok 26 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
27
Masę ostawiamy w chłodne miejsce. Jeśli ma to być lodówka to lepiej zakryć miskę folią spozywczą.
Krok 27 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
28
Polewa: Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu. Nie może sie zagotować.
Krok 28 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
29
Dosypujemy kakao, cukier, wodę.Mieszamy.
Krok 29 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
30
Masa czekoladowa musi się lekko zagotować, aby zgęstnieć.
Krok 30 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
31
Przełożenie:
Biszkopt jasny
Masa jabłkowa
Ciasto kokosowe
Masa orzechowa
Biszkopt orzechowy
Krok 31 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto
32
Na wierzchu polewą robimy zgrabną kratkę lub inny wzór.
Krok 32 - fantazja orzechowo-jabłkowa ;) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 07.04.2014 15:18
Fantastyczna ta Twoja fantazja.
monisia1977 07.04.2014 07:47
super ciacho
olkaaa 07.04.2014 07:40
bardzo fajna
Czyki 06.04.2014 16:05
Jak ja bym coś takiego słodkiego zjadła:)
luna76 06.04.2014 15:24
fantastyczne ciasto!!!
teresa18 06.04.2014 15:23
REWELACYJNA POZAZDROŚCIĆ SMAKOŁYKU
IlonaAlbertos 06.04.2014 14:19
Wygląda wspaniale.
Megg 06.04.2014 14:17
pyszne ciasto do kawusi
moni0212
moni0212 06.04.2014 14:16
Smaczne to malo powiedziane ;)
halina17 06.04.2014 14:14
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak