Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta Mimoza

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 200 g
żółtko jajek 2 szt
cukier 70 g
masło 120 g
woda zimna 2 łyżki

Krem

mleko 250 ml
żółtko jajek 2 szt
laska wanilii 1/4 szt
mąka 25 g
cukier 70 g

Na wierzch

biszkopt jasny 200 g
sok z cytryny 100 ml
woda 100 ml
cukier 20 g
nalewka owocowa 10 ml cytrynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Mimoza

Kroki postępowania

1
Zimne masło, mąkę, żółtka, cukier i 2 łyżki zimniej wody zagnieść razem do połączenia składników;
Krok 1 - Tarta Mimoza foto
2
Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1h;
Krok 2 - Tarta Mimoza foto
3
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm-1 cm;
Krok 3 - Tarta Mimoza foto
4
Formę o średnicy 23-25 cm posmarować masłem,obsypać mąką i wyłożyć ją ciastem;Ponakuwać widelcem; Następnie wyłożyć środek papierem do pieczenia, obciążyć nasionami fasoli i ryżu. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić formę i piec ok. 30- 40 min. Ostatnie 10 minut wyjąć papier z obciążeniem (z nasionami fasoli) i kontynować pieczenie bez obciążenia tarty;
Krok 4 - Tarta Mimoza foto
5
Przygotować krem: mleko z wanilią zagotować; cdn...
Krok 5 - Tarta Mimoza foto
6
żółtka ubić z cukrem na puszystą masę..
Krok 6 - Tarta Mimoza foto
7
połowę gorącego mleka waniliowego wlać do ubitych żółtek używając sitka, cały czas energicznie mieszając dodać mąkę, a następnie resztę mleka...
Krok 7 - Tarta Mimoza foto
8
naczynie z jajkami i mlekiem postawić spowrotem na źródło ciepła i na małym ogniu doprowadzić do zgęstnienia (wrzenia). Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia (raz na jakiś czas mięszać krem);
Krok 8 - Tarta Mimoza foto
9
Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu: wodę, sok z cytryny, cukier doprowadzić do wrzenia, następnie wyłączyć źródło ciepła i dodać nalewkę cytrynową (opcjonanie);
Krok 9 - Tarta Mimoza foto
10
Biszkopt okroić z ciemniej części wierzchu, tak by została sama jasna część. Nasączyć go obficie wcześniej przygotowanym cytrynowym ponczem, a następnie pokroić w malutką kostkę;
Krok 10 - Tarta Mimoza foto
11
Upieczony i wystudzony spód tarty wypełnić zimnym kremem waniliowym;
Krok 11 - Tarta Mimoza foto
12
Na wierzch ułożyć warstwę nasączonego ponczem i pokrojonego w kostkę biszkopta;
Schłodzić 1-2h.

Gotowe - smacznego!
Krok 12 - Tarta Mimoza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.08.2016 09:52
Apetycznie wygląda.
Ada-Gaba 05.06.2014 13:58
kuszące ciacho, wygląda rewelacyjnie
Ania84 06.04.2014 10:08
świetny przepis!
Renata9 06.04.2014 08:15
przepyszna tarta, chętnie bym zjadła kawałeczek :-)
Janina 05.04.2014 23:53
Wspaniałe smaki;)
norweska20 05.04.2014 23:03
super ta tarta
Alex_M 05.04.2014 21:29
ciekawy pomysł :)
as28 05.04.2014 21:17
bardzo lubię tarty
Noruas 05.04.2014 20:49
wspaniale i bardzo kusząco wygląda!
adelajda 05.04.2014 20:45
Wygląd smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak