Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopciuszek z masami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 sztuki
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

BISZKOPT MAKOWY

jajko 4 sztuki
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak pół szklanki

MASA BUDYNIOWA

mleko 300 ml
margaryna pół kostki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 sztuka
cukier pół szklanki
spirytus do smaku

MASA ŚMIETANKOWA

śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki

POLEWA

margaryna 10 dag
woda 3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki

DODATKOWO

herbatniki kilka paczek

Porada

Można użyć dowolnej polewy: roztopiona czekolada, kupna polewa lub przygotowana wg mojego przepisu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopciuszek z masami

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: białka ubić, dodać do ubitych cukier i nadal ubijać. Do piany dodać żółtka i ubijać na mniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do masy. Przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec ok. 25 minut w 180 st.
Krok 1 - Kopciuszek z masami  foto
2
BISZKOPT MAKOWY: ubić białka, dodać cukier. Na mniejszych obrotach wmieszać żółtka (gdy ubiją się białka z cukrem). Pod koniec wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypać mak i wymieszać, piec ok. 25 minut w 180 st.
Krok 2 - Kopciuszek z masami  foto
3
MASA BUDYNIOWA: odlać większą część mleka i dać na palnik. Podgrzewać. Do mniejszej części dodać jajko, mąki i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zrobi się gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dodać do smaku spirytus.
Krok 3 - Kopciuszek z masami  foto
4
MASA ŚMIETANKOWA: przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i pod koniec żelatynę. Ucierać jeszcze chwilę.
Krok 4 - Kopciuszek z masami  foto
5
Masę wyłożyć na placek.
Krok 5 - Kopciuszek z masami  foto
6
Na masę śmietanową wyłożyć herbatniki.
Krok 6 - Kopciuszek z masami  foto
7
POLEWA: Do garnuszka włożyć wszystkie składniki, mieszać, cały czas gotując aż roztopi się margaryna. SKŁADANIE: BISZKOPT-> MASA BUDYNIOWA-> BISZKOPT MAKOWY-> MASA ŚMIETANKOWA-> HERBATNIKI-> POLEWA
Krok 7 - Kopciuszek z masami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.02.2015 22:07
kusi mnie ono :)
turkus3 04.11.2014 19:54
pocieszna nazwa - cudowne ciasto !!!
Seba 04.11.2014 18:43
pyszne ciasto
Wafelek2601 10.07.2014 18:06
pyszne ciasto
erym 02.07.2014 13:11
alez wielkanocnie u Ciecie a i smacznie!
Grażyna13 07.06.2014 13:05
Podoba mi się :)
gacopierz23 28.05.2014 21:04
pyszne ciasto i świetna nazwa
Klausia 07.05.2014 18:08
lubię takie ciasta :)
Jodaj 08.04.2014 07:02
super to ciasto :)
gosia47-47 07.04.2014 06:20
bardzo się cieszę że się podoba :D
Czyki 06.04.2014 16:33
Zapisuję przepis, tak mi się spodobał, że muszę upiec:) Dziękuję:)
Milka100 05.04.2014 22:30
poproszę o kawałek, bp chcę go upiec
halina17 05.04.2014 20:53
Fajna nazwa ciasta.
luna76 05.04.2014 20:52
pięknie wygląda i za pewne jest przepyszne :)
Małgorzata9 05.04.2014 20:44
smakowity kopciuszek
monisia1977 05.04.2014 20:00
super ciacho
Aannkaa82 05.04.2014 19:45
pyszne ciacho, chętnie zjadłabym kawałeczek :)
Anna133 05.04.2014 18:53
lubię takie ciasta
Katarzyna59 05.04.2014 18:33
rewelacyjne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak