Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki z czerwonej soczewicy z dipem jogurtowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kulki

soczewica czerwona 25 dag
cebula 1
ząbek czosnku 1
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
pieprz
chili Prymat
kminek Prymat
olej do smażenia 1 l

Dip

jogurt naturalny 1
sól
pieprz
ząbek czosnku 1
Papryka ostra mielona Prymat
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki z czerwonej soczewicy z dipem jogurtowym

Gotujemy soczewicę w 3/4 l wody do miękkości, odcedzamy i studzimy. Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy cebulę i czosnek do soczewicy i miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i doprawiamy solą, chili i kminkiem. Formujemy niewielkie kulki i smażymy w głębokim oleju ok 3-5 min na złoto. Odsączamy nadmiar tłuszczu, nabijamy na wykałaczki. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiam solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Podajemy do usmażonych kulek z soczewicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 06.04.2014 19:52
fajny pomysł na przystawkę
Aannkaa82 05.04.2014 19:43
Ciekawy pomysł, n apewno wypróbuję ;)
Katarzyna59 05.04.2014 18:34
bardzo smaczne
Stenka 05.04.2014 16:58
ja bym dodała jeszcze jajko, żeby lepiej się kleiło
kasienka23 05.04.2014 15:55
ciekawy przepis:)
Jadwiga/Jaga85 05.04.2014 15:43
Super pomysł!
Marta1986 05.04.2014 15:02
bardzo smaczne
2milutka 05.04.2014 14:59
bardzo fajne danie
Joannasz3190 05.04.2014 14:50
Rewelacyjny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak