Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z wiśniami i masą kawową

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

jajko 1 szt
masło lub margaryna 150 g
mąka pszenna 170 g
mąka ziemniaczana 80 g
kakao 3 łyżki
cukier 50 g
cynamon 1/2 łyżeczki

Masa

śmietana 30% 125 ml
biała czekolada 200 g
masło 30 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
kardamon 1/2 łyżeczki
wiśnie bez pestek 2 łyżki
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z wiśniami i masą kawową

1. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić.

2. Na parze stopić połamane czekolady wraz ze śmietanką, masłem, kawą i ziarnami kardamonu. Lekko przestudzić i wylać na upieczony spód. Schłodzić. Rozłożyć na wierzchu wiśnie, polać odrobiną soku z kompotu oraz stopioną, lekko przestudzoną czekoladą. Wstawić do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 21.03.2016 07:46
wspaniały mazurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak