Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczywko z kminem rzymskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
woda ciepła ok.3/4 szklanki
sól pół łyżeczki
cukier szczypta
drożdże suche ok.5g

dodatkowo

Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Porada

Uwielbiam chlebki Manakish, ale niestety nie miałam w zapasach sumaku i postanowiłam sobie trochę pokombinować. Nie jest to żadna oryginalna wersja, tylko raczej wariacja. Takie chlebki często zajadam

Przepis i sposób przygotowania na: pieczywko z kminem rzymskim


Mąkę mieszam z drożdżami i solą, dodaję wodę. Całość mieszam do połączenia składników i zostawiam ciasto do wyrośnięcia
na ok. 1,5h.


Oliwę z oliwek wymieszać z kminem rzymskim i pieprzem ziołowym.
Wyrośnięte ciasto, podzielić na części (u mnie 5). Na stolnicy posypanej mąką, położyć część ciasta i lekko dłonią formować placki. Posmarować oliwą z przyprawami, piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
w rozgrzanym piekarniku 10-12 minut w temp 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 03.04.2014 15:07
świetne pieczywko:)
V_kuchareczka 03.04.2014 14:32
ciekawy przepis warty wypróbowania
Alex_M 03.04.2014 13:48
fajny pomysł :)
brioszka 03.04.2014 10:19
Połknęłam końcówkę porady" Takie chlebki często zajadam do sałatki". Gapa ze mnie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak