Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos staropolski Tomka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Skład

kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 0,5 kg
wołowina 25 dkg
wieprzowina 25 dkg
boczek wędzony 20 dkg
cebula 3
grzyby suszone 4dkg
wino czerwone wytrawne 2 szkl
koncentrat pomidorowy

przyprawy

Owoc jałowca cały Prymat
tymianek
kminek
ziele angielskie
majeranek
olej 2 łyżki
sól
pieprz
sos sojowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski Tomka

Do pierwszego garnka wkładamy poszatkowaną słodką kapustę z namoczonymi śliwkami i płynem z namoczonych grzybów.
Do drugiego garnka wkładamy kiszoną kapustę i dolewamy olej. Następnie dodajemy pokrojoną i usmażoną cebulę wraz z boczkiem. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni i dodać soli i pieprzu, wrzucić do kiszonej kapusty. Gdy kapusta z pierwszego garnka będzie miękka dokładamy ją do garnka z kiszoną kapustą. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, pokrojone jabłka, koncentrat, wino i przyprawy. Bigos powinno się gotować i schładzać, tak przez minimum trzy dni. Brak płynu w bigosie uzupełniamy winem lub wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 02.04.2014 18:03
pyszny klasyk
w mojej kuchni 02.04.2014 17:25
dobry bigos to jest to...
noninka77 02.04.2014 16:37
uwielbiam bigos :)
Cranberry 02.04.2014 15:40
Pyszny bigosik
Renata9 02.04.2014 13:52
bardzo smaczny bigos
2milutka 02.04.2014 13:39
Klasyka polska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak