Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka z papryką w winnym sosie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masła 2 łyżki
oleju słonecznikowego 2 łyżki
polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry 750 g
cebula posiekana 1 szt
duża czerwona papryka, pokrojona w paski 1 szt
mielonej słodkiej papryki 1 łyżka
mąki 1 łyżka
bulionu z kurczaka 300 ml
Madery (lub Porto) 75 ml
pieczarek, małe w całości, większe pokrojone 175 g
koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka
śmietanki 18% 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka z papryką w winnym sosie

Na dużej patelni, na dużym ogniu podgrzej masło z olejem, dopraw sola i pieprzem medaliony z polędwiczki. Gdy masło będzie już porządnie rozgrzane obsmaż kotleciki po około 3 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je łyżką durszlakową na ręczniki papierowe aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Do tej samej patelni wrzuć cebulę wraz z papryką i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Następnie wsyp mieloną paprykę, posyp całość mąką i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj bulion, po czym postaw ponownie na ogniu i dodaj wino, grzyby i koncentrat pomidorowy. Gotuj całość przez kolejne 2-3 minuty .
Po tym czasie włóż do patelni polędwiczkę i dopraw całość do maku. Przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut lub do momentu, aż kotleciki przestaną być różowe w środku.
Wmieszaj śmietanę, dopraw ponownie jeżeli jest to konieczne i podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak