Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z szafranem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 330 gram
drożdże 30 gram
mleko 3/4 szklanka
żółtko jajek 5 sztuka
masło 60 gram
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
wrzątek 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z szafranem

Szafran zalewam wrzątkiem, kubek przykrywam i odstawiam.

Drożdże kruszkę do miski, zasypuję je łyżką cukru, rozcieram a kiedy się rozpuszczą zalewam je połową ciepłego mleka. Odstawiam pod ściereczką na 15 minut.

Żółtka ucieram z cukrem, dodaję do wyrośniętego zaczynu razem z pozostałymi składnikami, roztopione masło i szafran dodaję na końcu.

Wyrabiam ciasto i odstawiam je pod przykryciem na godzinę, po tym czasie przekładam je do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Odstawiam jeszcze na 20 minut.

Babkę piekę około 30-40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180'

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 17.03.2018 16:25
Ślicznie wygląda!
Klausia 09.05.2015 21:33
ładnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak