Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

golonka w piwie i musztardzie z kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wierzwa bez skóry i kości 7-8 szt.
sól
Musztarda sarepska Prymat
olej
piwo 0,5 l
kapusta kiszona 1 kg
boczek 40-50 dag
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: golonka w piwie i musztardzie z kapustą

Kroki postępowania

1
Golonki myję, osuszam i nacieram sola. Następnie musztardę rozmieszam z olejem i smaruję tym mięso.
Krok 1 - golonka w piwie i musztardzie z kapustą foto
2
Wkładam na noc do lodówki, a z rana do naczynia żaroodpornego i nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika.
Krok 2 - golonka w piwie i musztardzie z kapustą foto
3
Po ok 20minutach polewam piwem i piekę w piekarniku 1 godzinę.
Krok 3 - golonka w piwie i musztardzie z kapustą foto
4
Kapustę gotuję w wodzie, a z boczku wytapiam skwarki (przyprawiam je solą i pieprzem). Skwarki z wytopionym tłuszczem dodaję do ugotowanej kapusty i mieszam.
Krok 4 - golonka w piwie i musztardzie z kapustą foto
5
Na koniec wyjmuję golonki z naczynia, wylewam pozostałe piwo i wkładam na dno kapustę. Na kapustę daje golonki i wkładam do piekarnika na ok 20 minut. Nie przykryte i z mniejszą temperaturą.
Krok 5 - golonka w piwie i musztardzie z kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak