Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    10 dag
  • mąka

    15 dag
  • sól

    2 szczypty
  • woda

    200 ml
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    300 ml
  • cukier

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować wodę z szczyptą soli. Wsypać mąkę,ściągnąć z ognia, mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odstawać od ściany garnka.Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszając dodajemy po jednym jajku. Blachę smarujemy i wyciskamy szprycą lub nakładamy łyżka formując okrągłe ptysie.Pieczemy w temp.220 stopni. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i napełniamy bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marchewka

08.07.2011 18:21
muszę zrobić, zachciało mi się :)

Anna146

20.05.2011 08:11
uwielbiam ptysie

polly66

31.01.2011 22:13
zjadłabym takiego ptysia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat