Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
cukier 15 dag
drożdże 5 dag
jaja 3 sztuki
skórka z cytryny 2 łyżeczki
masa makowa 1 puszka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mleko 1 szklanka
orzechy 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Jedną szklankę mleka należy podgrzać i rozpuścić w niej drożdże( mleko powinno być letnie), dodając łyżkę cukru i jajko. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i połączyć z 10 dag cukru, skórką startą z cytryny i jednym jajkiem. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z jajkiem, posiekanymi orzechami, 5 dag cukru i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę makową i zawinąć. Makowiec należy teraz przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę- keksówkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut( ciasto powinno wyrosnąć), następnie piec przez 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 02.10.2013 08:34
smaczne ciasto
IKrakowianka 16.07.2013 21:54
bardzo smaczny makowiec
RenataZ-et 16.03.2012 21:56
uwielbiam taki makowiec
Miki 17.02.2012 08:33
mniam
Margo1 25.06.2011 16:14
ekstra
Margo1 25.06.2011 16:14
ekstra
Barbara55 27.05.2011 11:38
elegancki makowiec
Agnik 18.04.2011 20:34
śliczny
rakow2
rakow2 02.02.2011 15:36
bardzo lubię makowce
Krzysztof42 07.07.2010 18:25
makowce uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak