Sezam

Sezam

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • smalec

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żółtko jaja

    6 sztuk
  • cukier puder

    1/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana 12%

    2 łyżki

Sezam

  • ziarna sezamu

    150 gram
  • miód płynny

    2 łyżki
  • margaryna

    100 gram
  • cukier puder

    1/4 szklanki

Kokos

  • białka

    6 sztuk
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    100 gram
  • powidła śliwkowe

    1 słoik

Ciasto krucheII

  • mąka pszenna

    200 gram
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • margaryna

    50 gram
  • miód płynny

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • śmietana 12%

    2 łyżki

Orzechy

  • orzechy włoskie

    200 gram
  • margaryna

    100 gram
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • miód płynny

    3 łyżki

Masa

  • mleko 3,2%

    750 ml
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • masło lub margaryna

    300 gram
  • budyń kokosowy

    3 opakowania
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki do pieczenia.
Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę.
Kokos- Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam. Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam ubite białka z kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.Wyjmuję i studzę.
Kruche ciasto 2- Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto miodowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upieczone odstawiam by wystygło.
Masa- Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotuję budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.
Na spód kładę ciasto z sezamem, wykładam połową masy budyniowej, przykrywam ciastem z orzechami, wykładam pozostałą masę i całość przykrywam ciastem z kokosem. Wierzch ozdobiłam kleksami polewy czekoladowej

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

luna76

11.05.2014 08:18
Erym, dziękuje :) to bardzo miłe :)

erym

17.04.2014 14:56
przydaloby mi sie kilka lekcji u Ciebie :)

erym

13.04.2014 18:28
jestes istna krolowa ciast, brawo!

luna76

02.04.2014 21:33
Nie mogę znaleźć edycji, więc muszę napisać tutaj: w cieście drugim powinny być jeszcze dwa żółtka, jeśli ktoś chciałby zrobić to ciasto, to proszę pamiętać o żółtkach.

Kejti

01.04.2014 09:22
Poproszę kawałeczek :-)

halina17

31.03.2014 13:16
Dobre ciasto.

jowant

31.03.2014 11:53
pyszny.. :D

agnieszka214

31.03.2014 11:53
nabrałam smaka na ciasto

everay

31.03.2014 11:50
napewno pysznie smakuje:)

dodi

31.03.2014 08:58
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat