Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mocno cytrynowe tartaletki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka 20 dag
cukier puder 10 dag
żółtko jajek 1
esencja waniliowa 1 łyżeczka
masło 15 dag
sól 1 szczypta
woda 2 łyżki

Krem cytrynowy

jajko 3
żółtko jajek 3
cukier kryształ 18 dag
sok z cytryny 180 ml
skórka z cytryny 2
masło 18 dag

Do dekoracji

cukier puder
mięta
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Mocno cytrynowe tartaletki

Składniki na ciasto wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto i chłodzimy ok pół godz w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wyklejamy ciastem silikonowe foremki do tartaletek. Nakłuwamy gęsto widelcem lub obciążamy grochem i pieczemy na złoto w 180 st. Wyciągamy i studzimy.
W garnku mieszamy wszystkie składniki na krem i gotujemy na wolnym ogniu, aż białko się zetnie i masa będzie miała konsystencję budyniu. Przelewamy gorącą masę przez sitko i napełniamy tartaletki. Odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy kwiatkami z resztek kruchego ciasta, skórką z cytryny, miętą i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 31.03.2014 12:03
jak pięknie wygląda twoja tarta
dwa pokoje z kuchnią 31.03.2014 09:15
ja robię takie w wersji cytryna lub pomarańcza :)
brioszka 31.03.2014 08:47
mega!!! zjadłabym :)
ada.la 31.03.2014 07:44
ciekawy krem
Barbara777 30.03.2014 22:41
bardzo fajne:)
Ania84 30.03.2014 21:41
Do masy warto dodać odrobinę cynamonu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak