Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z chleba tostowego z szynką i pomidorami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chleb tostowy 4 kromki
ząbek czosnku 1
masło 1 łyżka
szynka gotowana 5 dag
pomidorki koktajlowe 8 szt
mleko 300 ml
jaja 3
ser żółty 5 dag
sól
pieprz
szczypiorek
tłuszcz do formy

Porada

Zapiekanka dobrze smakuje z sałatą lodową polaną dressingiem jogurtowo-ziołowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z chleba tostowego z szynką i pomidorami

Czosnek obieramy, drobniutko siekamy. Mieszamy z masłem. Smarujemy chleb tostowy i przecinamy po przekątnej na trójkąty, układamy w natłuszczonej formie do zapiekania. Szynkę kroimy w kostkę, większe pomidorki przecinamy. Wykładamy na tosty. Mleko mieszamy z jajami, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy tosty. Odstawiamyna 5 min, aby chleb wchłonął wszystko. Posypujemy startym zółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min. Zapiekanką podajemy lekko przestudzoną posypaną szczypiorkiem. Można polać ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 30.03.2014 20:18
Pomysł prosty, ale bardzo smaczny. Idealny na wieczór :)
Kuchenka 30.03.2014 19:21
podoba mi się
Smaczna_B 30.03.2014 19:03
BARDZO LUBIĘ TAKIE ZAPIEKANKI , KIEDYŚ ROBIŁAM PODOBNĄ

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak