Sernik z makiem

Sernik z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    150 gram
  • cukier

    1/3 szklanki
  • margaryna

    75 gram
  • jajko

    1
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka

Masa

  • twaróg

    500 gram
  • mleko skondensowane niesłodzone

    125 ml
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    70 gram
  • jajka

    2
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1
  • mak

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z makiem
CIASTO: Wszystkie składniki (tj. 150 gram mąki, 1/3 szkl. cukru, 75 gram margaryny, jajko i proszek do pieczenia) przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy dno tortownicy i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2 - Sernik z makiem
MASA: Twaróg sernikowy przekładamy do miski, dodajemy szklankę cukru, mleko zagęszczone, 2 jajka, cukier waniliowy, budyń, mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Krok 3 - Sernik z makiem
Powstałą masę serową dzielimy na dwie części, po czym do jednej wsypujemy mak i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Sernik z makiem
Połowę masy serowo makowej wylewamy na ciasto, następnie wylewamy połowę masy serowej, po czym resztę makowej i na wierzch resztę serowej
Krok 5 - Sernik z makiem
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 80 minut w temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
gosia1988
Do sernika użyłam gotowego twarogu sernikowego z wiaderka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

erym

25.04.2014 13:57
lubie takie polaczenie ser i mak, pycha

monisia1977

31.03.2014 08:30
fajne ciacho

Michał2

30.03.2014 22:27
lubię takie, bardzo smaczne!

fotoviderek

30.03.2014 20:37
Uwielbiam to połączenie :)

everay

30.03.2014 16:37
Pysznie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat