Ciasto z delicjami

Ciasto z delicjami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa

  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • mleko

    2 szkl
  • żółtka

    6 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1/2 paczki
  • margaryna

    1/2 paczki

Biszkopt makowy

  • białka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mak

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Biszkopt zwykły

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • mąka

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Wierzch

  • delicje

    25 dkg
  • galaretka wiśniowa

    2 szt
  • wódka

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z delicjami
Masa; Do miseczki dajemy żółtka i 1 szkl. mleka dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Ciasto z delicjami
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką zwykłą.
Krok 3 - Ciasto z delicjami
Do szklanki wsypujemy cukier
Krok 4 - Ciasto z delicjami
Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy
Krok 5 - Ciasto z delicjami
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i cukier, gotujemy.
Krok 6 - Ciasto z delicjami
Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń.
Krok 7 - Ciasto z delicjami
Energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy i chłodzimy.
Krok 8 - Ciasto z delicjami
Masło ucieramy razem z margaryną.
Krok 9 - Ciasto z delicjami
Następnie dalej ucierając dodajemy po troszku ugotowanego budyniu.
Krok 10 - Ciasto z delicjami
Biszkopt makowy; Do miski dajemy białka i ubijamy razem z cukrem na sztywno. Po troszku dodajemy mak a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt.
Krok 11 - Ciasto z delicjami
Biszkopt zwykły; Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym żółtku a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt.
Krok 12 - Ciasto z delicjami
Gotujemy 3 szkl wody. Do wrzątku wsypujemy galaretki.
Krok 13 - Ciasto z delicjami
Mieszamy i odstawiamy, aby ostygła.
Krok 14 - Ciasto z delicjami
Na biszkopt jasny dajemy 1/2 masy,
Krok 15 - Ciasto z delicjami
Przykrywamy biszkoptem makowym,
Krok 16 - Ciasto z delicjami
Dajemy resztę masy.
Krok 17 - Ciasto z delicjami
Do miski wlewamy wódkę i moczymy w niej delicje.
Krok 18 - Ciasto z delicjami
Układamy na masie.
Krok 19 - Ciasto z delicjami
I tak aż do wyczerpania, aby delicje były na całym cieście.
Krok 20 - Ciasto z delicjami
Zalewamy tężejącą galaretką.
Krok 21 - Ciasto z delicjami
I rozprowadzamy po całym cieście. Przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

erym

13.07.2014 18:45
piegusek sliczny!

Jagódka77

01.07.2014 17:07
fajnie się prezentuje

Ada-Gaba

13.06.2014 20:06
zapowiada się bardzo apetycznie

gosia47-47

02.04.2014 11:01
kroki 18-19-20 można było dac w jednym, tak jak pozostałe kroki....

monisia1977

31.03.2014 08:31
super ciacho

ada.la

30.03.2014 20:32
wygląda wspaniale

Wiesława1

30.03.2014 19:21
wygląda przepysznie

everay

30.03.2014 16:39
bosko wygląda:)

nogawkuchni

30.03.2014 16:09
Z pewnością pyszne ciasto,godny pozazdroszczenia deser,oj zjadłoby się kawałek takiej pysznej słodkości.

Stenka

30.03.2014 15:29
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat